Put van Ekeren België
Beschrijving :
Het domein Muisbroek, dicht bij de stad Antwerpen en midden in een drukke wereldhaven, is een uniek stukje prachtige natuur waar het zalig verpozen is. De vijvers, die gegraven werden als waterwinning voor de toenmalige stoomrangeerlocomotieven van de spoorwegen, herbergen thans een groot aantal inheemse vissoorten en zijn een rustplaats voor waterwild en trekvogels.
De put van Ekeren heeft doorgaans het gehele jaar helder water en is fraai begroeid met waterpest in het ondiepe deel.
In het midden is een zuigput te vinden die bekend staat om zijn vele fossiele zeeschelpen. Hier vind je tussen de 6 en de 9 meter diepte loodrechte kleiwanden die als een mini drop-off aflopen. De andere fossiele schelplagen zijn duidelijk herkenbaar. Heel bijzondere fossiele schelpen zijn er te vinden, waaronder St.-Jacobsschelpen, die in de Noordzee niet eens voorkomen! En als je geluk hebt, vind je hier zelfs haaientanden. Het midden van de put bestaat uit modder. Tussen het wier zwemmen grote scholen jonge zoetwaterbaarsjes en kleine snoeken. Af en toe zwemt er een groot exemplaar tussendoor
Nachtduiken :
Het maken van een nachtduik is hier zeker de moeite waard. Het wemelt dan echt van de vissen. Fascinerend zijn de jachtpartijen van de snoek, die heus niet terugdeinst om onder de ogen van de duiker een visje naar binnen te werken. Als het donker is vind je de meeste vis buiten de put.
Op de zandvlakte word je geregeld vergezeld van paling die door het water glijdt. Maar duik ook eens boven het wier aan de zijkanten, daar is ’s nachts ook genoeg te beleven.
Dit domein is door de stad Antwerpen vrij open gesteld voor dagrecreatie. Het is echter niet toegelaten te zwemmen of enige andere watersportactiviteit te beoefenen in of op de vijvers, tenzij mits geldige vergunning.
Beheer:
AVOS, de regionale groepering van een 40-tal NELOS duikclubs die ca. 3000 duikers vertegenwoordigt heeft sinds 1 januari 1997 voor de grote vijver een gebruiksovereenkomst met de stad Antwerpen.
De overeenkomst heeft betrekking op de westelijke helft van de vijver, het oostelijke gedeelte is gereserveerd als natuurgebied. In het kader van deze overeenkomst heeft AVOS het alleenrecht tegen betaling vergunningen uit te reiken aan duikers die er hun sporttak willen beoefenen.
Behoudens de in de overeenkomst voorziene uitzonderingen, is AVOS niet verplicht elke vergunningaanvraag in te willigen.
Alle federaties zijn hier welkom.
bron : duiklokaties.com
CETO Partner
Passioned Divers
officieel partner van
CETO Passion for Diving